Startup: Шампанско от бира
В началото на лятото на мода излизат напитки, носещи едновременно прохлада и наслада - като бирата и шампанското. Трима студенти от германския град Фрайзин обаче са измислили рецепта на пиво, запълващо празнината между двете напитки - една истинска шампанизирана бира.
Бутилките се разклащат всеки ден, следвайки правилата за създаването на едно истинско шампанско. За да се превърне Cerevisium 1516 в едно истинско шампанско е необходимо време и много усет. „Всеки параметър трябва да отговаря на правилата. Питието не трябва да има много мътилка, да не се остава да залепва за стените на бутилката. Трябва да се внимава за съдържанието на полифеноли", казва Щефан Хьор. Според него създаването на подобно питие не е никак лека задача.
Заедно със своите колеги той е превърнал едно мазе във Фрайзинг на „винарска" изба, където се съхраняват вече хиляди бутилки с шампанизирана бира. Наблизо се намира и изследователската пивоварна на Мюнхенския технически университет, където учат тримата приятели. Измислянето на рецептата за шампанизираната бира им е отнело четири години време на експерименти. Както при истинското шампанско, бутилките се замразяват и затварят с корк. Съдържанието на алкохол в шампанизираната бира е 10,3%. Вкусът му се определя като леко плодов.
„С всеки следващ месец бирата се шампанизира все повече, придобивайки ароматите на едно типично вино с плодов вкус.Чудесно е, че можем да правим подобни сравнение между ранната и късната бира, която вече е шампанизирана", казва Даниел Мартин.
Техният продукт вече е в продажба в специализираните магазини на Мюнхен, а цената от 55 евро за бутилка е доста по-висока от тази на истински качественото шампанско. „Това, което споделят клиентите, идвайки при нас, е че искат да си вземат бутилка шампанско, която да споделят с приятели", казва Никол Нойман, занимаваща се с търговия на шампанско. Да създадеш питие със свой специфичен вкус се изисква и време, и пари. Предприемчивите студенти разполагат и с двете, за да решат дали да превърнат производството на своята шампанизирана бира Cerevisium 1516 от научно занимание в печеливш бизнес.
по материали на „Дойче Веле"
Снимки: „Дойче Веле"